top of page
Catharinastraat 38.png

CATHARINASTRAAT 38

Wonen in een volledig gerenoveerde rijks monumentale woning in het bruisende centrum van Breda.

Harmonieus en een mooie mix tussen nieuw en oud vind je terug in dit prachtige pand.


De woning is gelegen in de karakteristieke Catharinastraat en ligt temidden van de vele gastronomische restaurants en leuke winkels. Op loopafstand van het stadspark, centrum en treinstation.


Mogelijkheid tot huur van een privé parkeerplaats op loopafstand.

Catharinastraat 38_edited.jpg

STUKJE GESCHIEDNIS

Na onderzoek door een bouwhistorisch specialist is vast komen te staan dat er de panden aan Catharinastraat 36 en 38 nog restanten van de laatmiddeleeuwse bebouwing bevatten en zodoende grote cultuurhistorisch waarde hebben voor Breda en een (deels) beschermde status hebben.

De Catharinastraat is één van de middeleeuwse straten in de binnenstad.
Met archivalische informatie kan de geschiedenis van huizen op deze plek vanaf circa 1500 worden gevolgd. Jacques van Hooydonk en Gerard Otten hebben hiernaar uitvoerig onderzoek gedaan. Het beeld is op het eerste gezicht wat ingewikkeld, mede omdat in de vroege periode sprake is van herhaaldelijk splitsen en samenvoegen terwijl we toch moeten rekenen met zeer kleine huizen.

De stadsbrand van 1534 was van grote invloed op ons rijtje. In een zeer groot gedeelte van de binnenstad vond daarna herbouw van huizen en andere gebouwen plaats. Toch is niet uit te sluiten dat er nog restanten van de laatmiddeleeuwse bebouwing in de tegenwoordige huizen opgesloten zitten. De huizen in dit rijtje bezitten zonder twijfel allen een historische kern, hetgeen in de eerste plaats kelders en gedeelde bouwmuren zal betreffen.

bottom of page